Dziś jest sobota, 11.10.2025, imieniny Aldony, Emila
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Gminne Przedszkole w Malanowie » Aktualności » „WITAMINKI, WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI” – grupa VII

„WITAMINKI, WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI” – grupa VII

CAM00553

Jesień to czas zbiorów wielu owoców i warzyw. Właśnie wtedy możemy delektować się smakiem  polskich jabłek, gruszek, śliwek oraz przeróżnych warzyw. Ich różnorodność podziwiały dzieci z grupy VII, które 9 października za sprawą realizacji zagadnień ośrodków tematycznych dotyczących jesiennych darów z sadu i ogrodu wybrały się na wycieczkę do pobliskiego „warzywniaka”. Pani sprzedawczyni pokazała dzieciom różne owoce i warzywa. Dzieci nazywały, wąchały, dotykały znajdujące się w skrzynkach witaminowe smakołyki. Porównywały je z tymi, które  wcześniej gromadziły w przedszkolu. Ponadto pani ekspedientka opowiedziała o charakterze swojej pracy. Nasi milusińscy mieli okazje poczuć się jak prawdziwi sprzedawcy. Sięgali po różne produkty, stawali za ladą i ważyli na sklepowej wadze. Przedszkolaki zgodziły się, że należy jeść wspomniane dary natury ze względu na zawarte w nich bogactwo witamin i mikroelementów. Uwieńczeniem spotkania było wręczenie pani sprzedawczyni jesiennego upominku. Dzieci otrzymały od miłej pani pyszne, dorodne, a co najważniejsze polskie jabłuszka pełne witamin. Dziękujemy!

W ramach bloku tematycznego „Jesień daje nam warzywa” 10 października 2014r. starszaki z grupy VII robiły smaczne, zdrowe i kolorowe surówki. Przed przystąpieniem do jej wykonania, dzieci uczestniczyły w zajęciach i zabawach dotyczących zdrowego i prawidłowego sposobu odżywiania się. Rozpoznawały zarówno po wyglądzie jak i zapachu czy smaku warzywa krajowe i egzotyczne. Dzieci pogłębiły wiedzę na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania jak największej ilości warzyw. Panie kierując pracą przedszkolaków, pokazały cały proces technologiczny wykonania surówki, począwszy od czynności higienicznych, poprzez rozdrobnienie warzyw, wymieszanie ich, doprawienie oraz estetyczne podanie. Dzieci z chęcią i dużym zaangażowaniem wykonywały poszczególne czynności, w trakcie których doskonaliły umiejętności w krojeniu warzyw na drobne elementy, zwracając uwagę na zachowanie bezpieczeństwa podczas posługiwania się nożem. Po skończonej pracy dzieci szybko zaprowadziły w sali porządek i zaprosiły dzieci z grupy II oraz IX wraz ze swoimi paniami na wspólną degustację jakże zdrowych smakołyków. Dumnie wyjaśniały młodszym kolegom i koleżankom z czego zrobione są ich surówki i jak przebiegał proces ich przygotowania. Jak się okazało była to najprzyjemniejsza cześć zajęć.

Tego typu zajęcia sprzyjają pogłębianiu wiedzy dzieci na temat zdrowego odżywiania oraz rozwijają umiejętności praktycznego działania.

Justyna Brzóska

zdjęcia: galeria

 


Pozostałe aktualności