Smaki jesieni
Wychowanie zdrowotne i przyrodnicze jest jednym z ważniejszych aspektów wychowania przedszkolnego. Już od najmłodszych lat u dzieci kształtowane są zasady zdrowego odżywiania. Z początkiem jesieni przedszkolaki zapoznawały się z jej darami. Podczas zabaw i zajęć z wykorzystaniem naturalnych okazów wielozmysłowo poznawały warzywa i owoce, nazywały części jadalne, wykonywały zadania matematyczne. Odbywały jesienne wycieczki do ogrodu. Brały również udział w zajęciach kulinarnych - piekły ciasta (z owocami, marchewkowe), przygotowywały samodzielnie kanapki z warzywami, kompoty oraz soki owocowe i warzywne. Rozwijały przy tym zainteresowania techniczne obserwując działanie urządzeń elektrycznych. Podejmowane działania dostarczyły dzieciom wiele radości i satysfakcji, a także utrwalały zdrowe nawyki żywieniowe.
E.B.
zdjęcia: grupa III
Pozostałe aktualności
-
Pięciolatki w bibliotece – grupa VI
-
Warsztaty profilaktyczne dla rodziców
-
Spotkanie z górnikiem w przedszkolu
-
"Wiewiórki" i Żabki" w "Sali doświadczania świata" w Turku
-
„Każdy inny – wszyscy równi” - grupa VI
-
„Czyste powietrze wokół nas” program antynikotynowy – gr. VII, VIII, IX
-
Dzień Pluszowego Misia
-
Ważna sprawa – nasze prawa
-
„Z uśmiechem do higienicznych nawyków”
-
„Wspomóż psiaka bądź kociaka ze schroniska”
-
Z wizytą w aptece – grupa III i IV
-
Spotkanie pani pielęgniarki ze starszakami
-
Program profilaktyczny „Cukierki” w przedszkolu
-
Wizyta w gabinecie stomatologicznym - grupa VI i VII
-
Sześciolatki z grupy IX w aptece